De kracht van verhalen


'De Uil vertrok uit haar boom en vloog over het bos. Halverwege de reis zag ze een uitstekende tak over het hoofd en schampte deze met haar linkervleugel. Ze suisde door de bomen naar beneden. Tijdens de val raakte ze heel wat takken en belandde uiteindelijk op de grond. Bijgekomen van de schrik wilde de Uil haar reis hervatten en spreidde haar vleugels. Ze fladderde en fladderde maar kon niet meer vliegen. De vleugels waren te pijnlijk en het lichaam te zwak.’

 

Of

 

‘Mijn moeder heeft een lang ziekteproces gehad. Tijdens dit proces heeft ze verwondingen opgelopen. Ze is een sterke vrouw die ten val gekomen is. Ze heeft aan de grond gezeten. Toch wilde ze doorzetten. Ze deed haar best om overeind te blijven. Probeerde zich staande te houden. Maar de pijn was te heftig, de ziekte te krachtig en haar lichaam te zwak.Typmachine.jpg

 

Stel je voor: Je moeder met wie je altijd ging winkelen, die je belde om te vertellen dat je een nieuwe vlam had, die je troostte als je relatie uit ging, is dood.  BAM! Dat hakt erin. Dat brengt verdriet met zich mee ( en een hele berg aan regelzaken). Met een brok in je keel wil je tijdens de uitvaart vertellen over hoe je moeder was, wat ze voor je betekende. Dan helpt het om een metafoor te gebruiken.

 

De kracht van verhalen.

Het gebruik van een verhaal, van een metafoor zorgt voor emotionele afstand. Dat kan het mogelijk maken om een verhaal te vertellen dat anders wellicht onuitgesproken zou blijven.Uit eigen ervaring weet ik dat de kracht van verhalen groot is. Het heeft mij de kracht gegeven het verhaal van de wijze uil, van Mia, mijn moeder te vertellen. Ik ben dankbaar dat ik de kracht heb mogen ervaren. Ik ben blij dat ik deze kracht kan laten ervaren aan de kinderen in mijn praktijk.

 

Kinderen vinden het prachtig om een eigen verhaal te maken. Samen met het kind laat ik de hoofdpersoon in aanraking komen met thema’s die verband houden met het proces van het kind, diens hulpvraag. In fantasie is alles mogelijk, dus ook dat wat je in het echt niet zou durven. Zo kunnen kinderen experimenteren met gedachten, gevoelens, gedragingen en oplossingen op een veilige manier. Ze identificeren zich met de hoofdpersoon. Ze ontdekken dat ze niet alleen zijn in hun proces. Ze leren dat ze kunnen groeien. (We zorgen uiteraard voor een Happy End). Het geeft hoop in situaties die ze niet meer overzien.

Dat is de Kracht van Verhalen.

 

Wie speelt de hoofdrol in jouw verhaal?

 

Een groet,

 

Vanuit mijn hart , Claudia getekend hart 2.png