Kans of probleem


Kans of probleem? Je maakt een prentenboek samen met de uitgever en illustrator. Er zijn mooie illustraties ontstaan. Het boek krijgt meer en meer vorm. Je ziet het al bijna in de boekwinkel liggen. En dan…. 2 weken voor de deadline trekt de illustrator zich terug.

29299736_ml.jpg

 

Zie jij hier een probleem of een kans

Heel eerlijk zag ik allereerst een probleem:

‘Hoe wil ik nu die deadline halen? Hoe moet dat met het afstudeeronderzoek dat gekoppeld is aan het werken met het prentenboek? Waar vind ik zo snel een andere illustrator?’

 

Oké, even rustig doorademen. In… uit….in…. ‘Wat als ik geen andere illustrator vind?’ 

Daar komt weer een gedachte, vanuit angst, voorbij.

In…uit…in….uit…

Ik voel me iets rustiger worden. Mijn gedachten zijn nog in volle gang, maar er ontstaat ruimte om naar mijn gevoel te luisteren. Vanuit gevoel en vertrouwen ‘weet’ ik dat ik hier iets te leren heb.  De hobbels die we in ons leven op ons pad krijgen, zijn er om iets van te leren.

Vaak brengt het je iets en groei je er door. Voel je je terugblikkend krachtiger dan ervoor.

 

‘Maar…..AAAAH de deadline hijgt in mijn nek! Allemaal leuk en aardig dat het me achteraf, terugblikkend iets brengt. Nu brengt het me vooral stress!’

 

“Maar…. AAAH ik krijg het heen en weer van mijn zoon die zich telkens aan mijn been vastklampt als we het zwembad binnen lopen.  Spring toch gewoon dat zwembad in!”

,vertelt een ouder me tijdens een consult. 

 

Als een ouder zo’n situatie beschrijft, weet ik dat het kind de ouder een kans biedt. Een kans om in de spiegel te kijken. Onder ogen te zien hoe de ouder omgaat met situaties. Welke overtuigingen en patronen deze ouder in het leven wel en niet (meer) helpen. Ik weet dat deze ouder na 2 gesprekken zal zeggen, wat fijn (en pittig) dat mijn kind me deze kans biedt. Dat deze ouder mag proberen in het diepe te duiken. Dat deze zijn angst om ‘kopje onder te gaan’ onder ogen mag zien. 

 

Het is makkelijker om het bij een ander te zien. Te zien dat de ander iets mag leren, zich mag ont-wikkelen. 

Of het nou moeilijk gedrag is van kinderen, een ingrijpende gebeurtenis of een situatie die niet loopt zoals je had verwacht. Je hebt altijd de keuze om het aan te gaan als probleem of kans.

Welke kansen liggen er voor jou?

 
Een groet,
 
vanuit mijn hart, Claudiagetekend hart 2.png