Kerst, Kind & Scheiding


Kerst - Een tijd van gezelligheid en samenzijn met degenen die je lief hebt. Maar wat als jij en je ouders niet meer dezelfde mensen lief hebben?

44246261_ml.jpg

 

Kinderen van gescheiden ouders willen vaak, diep van binnen, de kerst het liefst met beide ouders samen vieren. Doorgaans is dit niet de realiteit na scheiding. Dit ideaalbeeld loslaten en de emoties die daarmee gepaard gaan, kan Kerstmis, vanuit de beleving van het kind, een 'bijsmaak' geven. Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat je kind de ruimte krijgt om diegenen die het lief heeft, zijn dierbaren, met kerst te zien. Dit kan verschillen van het perspectief van jezelf, jullie als ouders. Wat voor jou ex-schoonouders zijn, is voor je kind nog altijd gewoon opa en oma. De vriend die nu alleen nog bevriend is met één ouder, is voor je kind nog altijd een vriend van de 'familie'. Een kind is loyaal aan zijn ouders.

Wanneer ouders een andere mening, ervaring of gevoel hebben bij een persoon die je dierbaar is, kan dit het kind in een lastige situatie brengen. Het kan gevoelens van verwarring maar ook het gevoel te moeten kiezen met zich mee brengen.

 

Ouders, sta stil bij het perspectief van je kind. Scheiden en gescheiden zijn is immers een proces van jullie samen. Vaak hebben ouders niet door hoe loyaliteit voor kinderen werkt en wat de impact er van is. Wellicht realiseer je je niet hoe belangrijk bepaalde personen of gebruiken voor je kind zijn. Wellicht zie je de worsteling bij je kind niet wanneer je een sarcastische opmerking maakt over iemand die je kind lief heeft. Lieve ouders, help je kind een plek te vinden voor iedereen die het kind lief heeft, met Kerst, met Oud op nieuw, met Pasen, op maandag, dinsdag, woensdag t/m zondag.

 

Gescheiden ben je samen.

 

Voor advies of aanbod van Kids & Zo bij scheiding, klik HIER.

 

Een groet, vanuit mijn hart,

Claudiagetekend hart 2.png