Ziekte


Jij bent jij. Jij leeft je leven op jouw manier. Ziekte is een ‘ver van je bed show’, totdat…..

adults-bed-black-and-white-1487952.jpg

 

Je weet het vast nog goed; de dag dat je te horen kreeg dat je ernstig ziek bent. 

Die dag veranderde er veel. Jij bent nog altijd jij. Jij leeft je leven nog altijd op jouw manier, althans dat wil je. De ziekte maakt dit echter vaak (tijdelijk) onmogelijk, doet een inbreuk op jouw leven in een vorm waar je geen/nauwelijks grip op hebt.  Een tijd van verandering, onzekerheid en emoties breekt aan. 

 

 

Je leefde je leven op een manier die je gewend was. De ziekte dwingt je om dit anders te gaan doen, er anders naar te kijken. Je prioriteiten verschuiven. De balans op te maken op veel gebieden; In je relatie, vriendschap, op je werk en/of in je gezin. Wellicht moet je verantwoordelijkheden overdragen, is er nauwelijks meer tijd voor elkaar búíten het ziekenhuis, kun je niet meer mee naar de speeltuin of zit een avondje uiteten met vrienden er niet in.

 

Ook het beeld dat de buitenwereld van je heeft en/of het beeld dat jij de buitenwereld van je wil geven komt onder druk te staan. Het beeld van de zelfredzame, zorgende man/vrouw kun je niet meer hooghouden. Als je gewend bent voor anderen te zorgen, kan het onwennig en ongemakkelijk zijn om anderen voor je te laten zorgen. Zeker wanneer zorgen voor anderen een deel van je identiteit is.

‘Wie ben ik?’ Is een vraag die vaak voorbij komt vliegen. Als ik niet meer kan werken, niet meer met mijn kinderen kan schommelen, geen energie heb om voor mijn partner te koken. Wat blijft er dan nog over behalve ziek zijn. Als je leven in het teken staat van ziek zijn, kun je jezelf soms kwijtraken. Dan is het belangrijk even los te komen van het ziek zijn. Je bent zoveel meer dan ziek. Je bent gewoon jezelf.

 

Naast veranderingen in je (werk)relaties heeft ziekte vaak ook invloed op de kijk op je lichaam. Ervaar je je lichaam als een vijand of heb je het vertrouwen erin teruggevonden? De aandacht voor je lijf is in een proces van ziekte veelal met een medische insteek. Het is belangrijk juist in deze periode liefdevolle aandacht te geven aan je lijf. Extra te zorgen voor je lijf door bijvoorbeeld goede voeding, voldoende buitenlucht, beweging en/of massage.

Ziekte brengt veranderingen, onzekerheden en een kruiwagen aan emoties met zich mee. 

 

Bij GewoonIk help ik je d.m.v. coachingsgesprekken om stil te staan, te huilen, je zorgen te delen, maar ook te onderzoeken waar de positieve kanten zitten. Wat heeft de ziekte je gebracht? Vaak hoor ik dat de ziekte mensen dichter bij elkaar brengt, de band versterkt. Intenser genieten van de kleine momenten is ook vaak een positieve bijkomstigheid. Inzicht in ‘waar het echt om draait’. Ziekte dwingt je vaak je leven anders in te richten, je patronen en overtuigingen onder de loep te nemen. Dit biedt kansen. Kansen om te groeien als mens, als partner, als werknemer en als ouder.

GewoonIk: aandacht voor je lijf en je gevoel. Aandacht voor jou, voor jezelf. 

Gewoon jezelf zijn bij GewoonIK.

 

Een groet,

 

Vanuit mijn hart, Claudiagetekend hart 2.png