Scheiden met kinderen


De beslissing is definitief: jullie gaan uit elkaar. 

Hoe moet dat dan met de kinderen?88 Sloompje blij kopie.jpg

 

Kinderen zijn veerkrachtig en kunnen met een beetje steun vaak hun weg weer vinden. Belangrijk is het om je te realiseren dat een scheiding een ingrijpende gebeurtenis is in het leven van een kind. De basis valt uit elkaar. Zijn thuis verandert. Dat wat veilig en bekend is, is ineens niet meer vanzelfsprekend. Dit heeft invloed op het gevoel van emotionele veiligheid. Een kind kan zich heel kwetsbaar voelen. Wanneer je dat beseft, ben je al een heel eind. Verplaats je in de positie van je kind. Als jij al moe wordt van alle veranderingen, hoe moet het dan voor je kind zijn? Als jij overspoeld wordt door (tegenstrijdige) emoties, hoe zal het dan voor je kind zijn?

 

In deze tijd van verandering, afscheid, emoties en vernieuwing geeft Sloompje Slak jou als ouder een concrete tool in handen. Op een speelse, indirecte wijze kun je het onderwerp scheiding een plek geven thuis. Je kind leert van het avontuur van Sloompje Slak. In het leesboek komt het woord scheiding niet voor. Door de tekeningen en het verhaal ontstaat afstand tot de eigen situatie, waardoor je kind kan toelaten om te horen waar de slak mee stoeit. Je kind gaat dus niet zijn eigen probleem analyseren en oplossen maar het avontuur van het dier. Daarmee krijgt je kind indirect ook grip op zijn eigen situatie.

 

Het werkboek helpt je om als ouder de vertaalslag te maken van het avontuur van Sloompje naar het ‘avontuur’, het proces van scheiding, van je kind. Het werkboek biedt o.a. ruimte om tekeningen te maken van het oude ‘thuis’, bevat voorbeeldvragen die je als ouder kunt gebruiken en heeft als extra 4 emotiekaarten. De creatieve opdrachten kun je samen met je kind doen, wanneer hij/zij dit wil. De voorbeeldvragen kunnen helpen om een gesprek op gang te brengen. Een gesprek betekent dat jij als ouder ook vertelt. De vragen nodigen uit om over jezelf te vertellen: Wat doe jij als je je bang voelt? Met wie knuffel je graag als je verdrietig bent? Op de emotiekaarten staat Sloompje Slak afgebeeld met een boze, bange, blije en verdrietige gezichtsuitdrukking. De kaarten helpen bij het herkennen van emoties. Wanneer je kind het lastig vindt om te vertellen hoe hij zich voelt, kunnen de kaarten een tussenstap zijn.

 

Waarom kies je voor Sloompje?

 • Combinatie van leesboek en werkboek.
 • Geschikt voor kinderen 3-8 jaar.
 • Kinderen vinden voorlezen leuk.
 • Verbinding met je kind.
 • Laagdrempelig en luchtig.
 • Voorbeeldvragen voor ouders.
 • Emotiekaarten Boos, Bang, Blij en Verdriet van Sloompje Slak.
 • Leerzaam voor kind én ouder.
 • Preventief.
 • Metafoor: het woord scheiding komt er niet in voor.
 • Rustige lay-out; er is al genoeg onrust in het leven van je kind.

 

Er zijn veel mooie boeken en meerdere projecten voor kinderen bij scheiding. Ik adviseer je om op je eigen gevoel af te gaan bij het maken van een keuze. Het is heel persoonlijk welk boek, welk groepsproject bij jou, jullie als ouders, je kind past.

 

Deelnemen aan groepsproject Sloompje Slak, het gebroken huis?

Wanneer jij of je kind een extra steuntje wil bij het proces van de scheiding is het groepsproject en/of de workshop voor ouders een mooie aanvulling.

 

Kies je voor Sloompje Slak: koop HIER het boek of meld je HIER aan.

Goed alternatief of aanvulling: Gesprekskaarten Krachtvriendjes: klik HIER voor meer info en bestellen.