Spirituele stervensbegeleiding


stervensbegeleiding.jpgJe hebt te horen gekregen dat je kind uitbehandeld is en spoedig zal overlijden. Een ingrijpend gegeven voor alle betrokkenen, waarbij veel vragen, onzekerheden en emoties om de hoek komen kijken.

 

Specifiek voor kinderen in de laatste fase van hun leven bied ik ondersteuning bij het proces van sterven. Op speelse, creatieve en intuïtieve wijze begeleid ik jullie kind bij het sterven zelf, als ook op de weg daar naar toe.

 

Voorbereiding:

Samen met jullie kind bereiden we het moment van sterven voor. We voeren op een speelse en/of creatieve manier voorbereidende gesprekken. Er is aandacht voor eventuele angsten om het leven op aarde los te laten. We kijken naar de manier waarop jullie kind de laatste momenten vorm wil geven. We bespreken wie hij/zij bij het moment van sterven erbij wil hebben. We staan stil bij thema’s als afscheid, herinneringen, emoties, dankbaarheid, de dood, het hiernamaals etc.

 

Het sterven:

Desgewenst kan ik jullie kind bij het daadwerkelijke ‘overgaan’, het sterven, begeleiden. Dit gebeurt overwegend in stilte, middels (energetische) aanraking, verbinding en aanwezigheid. We creëren een sfeer waarin jullie kind het leven op aarde en de dierbaren die achterblijven zo ‘goed’ mogelijk kan los laten.

 

Nazorg:

Na het overlijden van jullie kind is het mogelijk om nazorg te ontvangen. Voor jullie als ouders, maar ook voor eventuele broers of zussen. Alles op maat en naar eigen inzicht en behoefte.

 

De spirituele stervensbegeleiding richt zich in eerste instantie op de persoon die komt te overlijden. Uiteraard heb ik ook oog voor het proces van rouw van de rest van het gezin. Indien nodig kan er voor evt. broer/zus een afzonderlijk ondersteuningstraject aangevraagd worden.

 

 

Spirituele stervensbegeleiding kan ook aangevraagd worden wanneer een ouder komt te overlijden.